Kako ugotovite, če so vaše pnevmatike varne

Varne pnevmatike

Kako ugotovite, če so vaše pnevmatike varne

Za varnost in življenjsko dobo pnevmatike je ključnega pomena ustrezen zračni tlak. Preverjamo ga redno (približno na vsaka dva tedna oz. najmanj enkrat na mesec), ko so pnevmatike hladne. Priporočen zračni tlak določi proizvajalec vozila in je po navadi naveden na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo ali na nosilcu vrat.

Pri merjenju in nastavljanju tlaka v pnevmatikah bodite pozorni:

  • da se tlak zraka na isti premi ne razlikuje, lahko pa se razlikuje med sprednjo in zadnjo premo;
  • na morebitne poškodbe na pnevmatiki ali platišču;
  • da po polnjenju pokrovčke ventilov trdno privijete, saj ščitijo ventil pred umazanijo in prahom.

Pnevmatike se zaradi fizikalnih in kemičnih vplivov starajo, zato je uporaba starih in dotrajanih pnevmatik lahko nevarna. Če pa že kupujete rabljene pnevmatike, naj le-te skrbno pregleda strokovnjak. Razlog je preprost: če hočete biti prepričani, da so varne, bo strokovnjak za pnevmatike potrdil, ali ustrezajo predpisom. Če pa želite biti 200-odstotno prepričani, da boste vi in vaša družina varni, lahko pripomorete k varnosti z nakupom novih pnevmatik priznane, zaupanja vredne blagovne znamke.

Pnevmatika ni več varna:

  • ko profil ne dosega več minimalne dovoljene globine (večina pnevmatik vsebuje indikatorje obrabljenosti);
  • ima vidne poškodbe na bočni ali tekalni površini;
  • po 6-ih letih so varne še samo pnevmatike, ki so bile prej stalno v uporabi (v normalnih pogojih) in niso izrabljene.

Zelo pomembno je tudi kvalitetno, ustrezno in redno centriranje pnevmatik in platišč. To vam zagotavlja visoko stopnjo voznega udobja, varnosti, dolgo življenjsko dobo pnevmatik, predvsem pa zmanjšuje obrabo vitalnih zglobov podvozja. Centriranje je potrebno narediti na vseh štirih pnevmatikah in ob vsaki menjavi le-teh. Četudi imate letne in zimske pnevmatike na ločenih platiščih, se bolj kot centriranje po končani sezoni priporoča centriranje pred menjavo, saj se le tako izognemo morebitnim spremembam oblike pnevmatike med hranjenjem in posledično decentriranju le-te.

Oznake: , , ,