Kako izbrati pnevmatiko?

Izbira najustreznejše pnevmatike je odvisna od tipa vašega avtomobila, vašega stila vožnje, kje vozite in tudi kdaj vozite.

Vaš First Stop predstavnik vam je na voljo za nasvet, za pripravo ožje izbire pa so vam v pomoč naslednja priporočila.

Pomoč pri nakupu pnevmatik

Kakšen tip avtomobila vozite?

Modeli avtomobilov so različni. Tip pnevmatike je odvisen od potrebne nosilnosti, maksimalne hitrosti in ostalih lastnosti vašega avtomobila. Podrobnosti lahko preverite v navodilih za uporabo vašega avtomobila ali pa preverite na našem seznamu avtomobilov. Vedno izberite pravilno dimenzijo in indeks hitrosti pnevmatike. Dimenzija je navedena na bočnem delu pnevmatike.

Katere pnevmatike naj izberem, če vozim bolj športno?

Če vozite bolj športno, potrebujete pnevmatike z zelo dobrim oprijemom tako na suhih kot mokrih podlagah, ki se odzivajo hitro in ki zagotavljajo maksimalno stabilnost v zavojih.

Kdaj vozite?

Izberete lahko pnevmatike za vse letne čase ali pa kombinacijo zimskih in letnih pnevmatik. Več o pnevmatikah skozi letne čase si lahko preberete tukaj.

Kje vozite najpogosteje?

  • V urbanem okolju
    Poraba goriva v mestu je višja, vendar pa lahko znižate stroške goriva z izbiro pnevmatik z nizkim kotalnim uporom. Ker pogosteje zavirate in pospešujete, potrebujete pnevmatike z daljšo dobo obrabe. Vedno preverite, ali izbrane pnevmatike zagotavljajo odlično rezultate pri zaviranju, saj v urbanem okolju zavirate pogosteje in močneje (kolesarji, pešci, semaforji …).
  • Avtoceste
    Če veliko vozite po avtocestah, je vaša hitrost višja od povprečne. V tem primeru potrebujete visoko zmogljive pnevmatike, ki zagotavljajo vašo varnost v vseh vremenskih pogojih. Ker verjetno vozite na daljših relacijah, izberite pnevmatiko, ki vam ponuja maksimalno udobje (hrup, vibracije …).
  • Brezpotja
    Terenska vozila potrebujejo 4×4 pnevmatike, ki so odporne na udarce in zagotavljajo odlično zmogljivost in oprijem tako na cestišču kot tudi na terenu. Če vaše terensko vozilo večinoma uporabljate na cesti, je najbolje izbrati pnevmatike, ki vam bodo zagotovile udobje na cesti, z dodatnimi funkcijami pa tudi zmogljivosti na terenu.