Pnevmatike skozi letne čase

First Stop ponuja zimske, letne in zimsko-letne pnevmatike.

Pomembno je, da se zavedate, da so pnevmatike vaš edini stik s cestiščem, zato je bistveno, da skladno s sezonskimi pogoji izberete pravo pnevmatiko.

Nasvet pri izbiri ustreznih pnevmatik

Zakaj obstajajo zimske in letne pnevmatike?

Glavni razlog za obstoj tako zimskih kot letnih pnevmatik je temperatura, saj ima bistven vpliv na učinkovitost oprijema pnevmatike s cestiščem. Ko temperatura pade, ima letna pnevmatika zaradi strukture profila in materiala precej manjšo možnost oprijema, medtem ko se, v primerjavi z letno, oprijem zimske pnevmatike izboljša. Med vožnjo po snegu in ledu zimska pnevmatika v primerjavi z letno izrazito poveča učinkovitost zaviranja, oprijema in upravljanja vozila.

Zmogljivost zimskih pnevmatik v poletnem času ni tako dobra kot pri letnih pnevmatikah, kar se kaže v negativnih učinkih na zaviranje in upravljanje vozila.

Priporočamo, da vedno namestite pnevmatike, primerne letnemu času. V nekaterih državah, kot so Nemčija, Avstrija, Slovenija in skandinavske države, obstajajo tudi posebni zakoni za uporabo zimskih pnevmatik. Priporočamo, da pred potjo v druge države pozimi vedno preverite lokalne zakone glede uporabe zimskih pnevmatik.

Zavorna pot

Kdaj naj namestim zimske pnevmatike?

Prehod iz poletnih na zimske razmere je čas, ki si ga je sicer najenostavneje zapomniti, v Sloveniji pa je po zakonu potrebno imeti nameščene zimske pnevmatike med 15. 11. in 15. 3. ter vedno v zimskih razmerah. Čakanje na zimske pogoje ali zakonski rok pomeni, da se izpostavljate nevarnosti pogojev v prvih zimskih dneh. Prav tako pa to tudi pomeni, da boste čakali v vrsti za menjavo pnevmatik z vsemi ostalimi vozniki, ki so pozabili oz. čakali na zadnji trenutek za menjavo.

Ali so zimske pnevmatike res toliko varnejše?

Da, so, saj so bistvene za oprijem na mrzlem in poledenelem cestišču, prav tako pa bodo delovale učinkoviteje v dežju in zmanjšale nevarnost hidroplaninga. Zahvaljujoč posebni obliki in globini profila učinkovito izpodrivajo vodo s cestišča, prav tako pa imajo tudi boljši oprijem od letnih pnevmatik.

Zimske pnevmatike so bistven varnostni ukrep: ko padejo temperature pod ledišče, se nevarnost za nesrečno poveča za 6-krat.

Kakšno nalogo opravljajo lamele na zimskih pnevmatikah?

Zimske pnevmatike imajo posebne lamele, ki zagotavljajo:

  • boljši oprijem: imajo več robov, s katerimi “zagrizejo” v podlago;
  • voda na poledeneli podlagi se izrine skozi reže pnevmatike.

Ali ni kombinacija zimskih in letnih pnevmatik dražja?

Čeprav nekoliko dražja, je ta kombinacija dobra investicija v vašo varnost, prav tako pa bo povečala vašo mobilnost v zimskem času. Uporaba zimskih in letnih pnevmatik skladno z letnim časom bo zagotovila optimalne zmogljivosti vašega vozila.

Kje naj skladiščim svoje pnevmatike?

Pnevmatike naj se skladiščijo v hladnem, suhem in temnem prostoru, v varni razdalji od električnih naprav in topil. Če ne želite, da vam pnevmatike zasedajo prostor doma, jih lahko nastanite tudi v “First Stop hramba za pnevmatike”. Skladno z vašimi potrebami in navodili jih bo vaš First Stop strokovnjak tudi zamenjal in vam shranil drugi komplet pnevmatik.

Kaj so celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike imajo vzorec profila, ki je primeren za vse letne čase. Je bolj gosto in globlje nazobčan kot letni profil, vendar manj od zimskega. Čeprav gre za kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami, je lahko to primerna rešitev za nekatere uporabnike. Če izberete celoletne pnevmatike, poskrbite, da bodo vedno v odličnem stanju. Vaš First Stop strokovnjak vam lahko pomaga z nasveti.