Popravilo predrte pnevmatike

V primeru, da se vam predre pnevmatika, vam je na voljo vaš First Stop strokovnjak.

Vaš First Stop strokovnjak bo predrto pnevmatiko preveril, jo profesionalno popravil in zagotovil, da bo ponovno varna.

Popravilo pnevmatike

Kaj lahko storim, da preprečim predrtje pnevmatike?

V večini primerov predrtja pnevmatike ni mogoče preprečiti, lahko pa vam upoštevanje naslednjih nasvetov pomaga zmanjšati nevarnost predrtja:

  • redno preverjajte profil vaših pnevmatik (prisotnost delcev stekla ali kakršnihkoli tujkov);
  • poskrbite, da bo tlak v vaših pnevmatikah vedno ustrezen; ne pozabite na pnevmatiko na rezervnem kolesu.

Kako vem, da je nekaj narobe?

Če začne tlak v pnevmatikah počasi upadati, je to moč opaziti na zunaj (pnevmatika ima nižji profil od ostalih) ali občutiti med vožnjo (upravljanje vozila se postopoma spreminja).

Če je upad tlaka nenaden, voznik spremembo občuti takoj (izguba nadzora nad vozilom). Poskusite mirno ustaviti vozilo, krepko držite krmilo in se ustavite, da zamenjate pnevmatiko.

Če je vaš avtomobil opremljen s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS), vas bo sistem obvestil takoj, ko bo tlak v eni od pnevmatiki upadel.

Če je vaš avtomobil opremljen s praznovoznimi (run flat) pnevmatikami, lahko vozilo, ko pride do nenadne izgube tlaka v pnevmatiki, še vedno varno upravljate. Praznovozne pnevmatike vam omogočajo vožnjo do omejene razdalje pri omejeni hitrosti.

Kaj naj storim, če menim, da se mi je predrla pnevmatika?

Zaradi varnosti in da preprečimo dodatne poškodbe pnevmatike, platišča ali avtomobila, je najbolje, da v najkrajšem možnem času preverimo pnevmatiko. Zapeljite na stran, zamenjajte kolo z rezervnim in se odpravite do najbližje First Stop poslovalnice.

Če imate nameščene praznovozne (run flat) pnevmatike, vam ojačana bočna stran pnevmatike omogoča vožnjo v razdalji do 80 kilometrov pri maksimalni hitrosti 80 km/h.

Vendar pa priporočamo, da se tudi v primeru uporabe praznovozne pnevmatike posvetujete z najbližjim vulkanizerjem (najbolje poslovalnico First Stop), ki vam bo pnevmatiko popravil ali zamenjal.

Kolikokrat se lahko popravi pnevmatika?

Pred poskusom popravila preverite morebitne omejitve vašega vozila v priročniku za uporabo.

Možnost popravila pnevmatike je odvisna od poškodbe in lokacije poškodbe na pnevmatiki. Iz varnostnih razlogov se popravilo poškodovane pnevmatike izvaja zgolj na povozni strani (profilu) in nikoli na bočnem delu pnevmatike.

Pnevmatiko naj vedno popravlja le strokovnjak. First Stop strokovnjaki so profesionalci in izvajajo popravila skladno z najstrožjimi varnostnimi smernicami.

Ali se lahko popravi vsaka poškodba?

Ne, vseh poškodb ni možno popraviti, zato je tudi tako pomembno, da poškodbo preveri strokovnjak. Če se poškodba nahaja na tekalni površini pnevmatike (profilu), je popravilo v večini primerov možno. V kolikor se poškodba nahaja na robu profila ali bočnem delu pnevmatike, pa popravilo ni možno.
V primeru, da popravilo pnevmatike ni izvedljivo, vam bo First Stop strokovnjak svetoval, katero pnevmatiko izbrati za zamenjavo.