Praznovozne (Run Flat) pnevmatike

Pnevmatika se vedno predre ob neprimernem času in na neprimernem mestu.

S praznovoznimi (run flat) pnevmatikami lahko vozilo ustavite varno in kontrolirano ter se zapeljete do varnega mesta, kjer lahko pnevmatiko zamenjate z novo.

Drive guard - Run Flat

Kaj so praznovozne (run flat) pnevmatike?

Praznovozne pnevmatike so pnevmatike, ki omogočajo vozniku varno upravljati vozilo po predrtju pnevmatike za omejeno razdaljo in z omejeno hitrostjo, tudi ko je pnevmatika popolnoma prazna. Pnevmatike nosijo težo vozila zahvaljujoč močno ojačanim bočnicam, prav tako pa posebna ojačitev roba z jekleno pletenico zagotovi, da pnevmatika ne zdrsne z roba platišča in tako ostane na svojem mestu.
V primeru predrtja vam praznovozna (run flat) pnevmatika omogoča, da prevozite približno 80 kilometrov pri maksimalni hitrosti 80 kilometrov na uro.

Kaj so glavne prednosti praznovoznih pnevmatik?

1. Varnost

  • Ob nenadni izgubi tlaka v pnevmatiki lahko še vedno upravljate vozilo.
  • Izognete se morebitni menjavi pnevmatike na prometni cesti ali pločniku.
  • Odpoved pnevmatike, še posebej pri veliki hitrosti, vodi pri klasičnih pnevmatikah v nevarno situacijo, saj lahko izgubite nadzor nad vozilom. Praznovozne pnevmatike pa so izdelane tako, da rob pnevmatike ostane trdno zasidran v rob platišča, kar preprečuje izgubo krmiljenja vozila.

2. Udobje

V primeru izpraznjene pnevmatike ni potrebna takojšnja menjava, saj lahko vozite tiho in udobno naslednjih 80 kilometrov pri hitrosti približno 80 km/h. V prtljazniku imate dodatni prostor za prtljago, saj v njem ni rezervne pnevmatike.

3. Ekonomičnost

Ker ni potrebe po rezervnem kolesu, prihranite energijo, prostor in težo.
Prihranek se kaže tudi pri porabi surovine, kar pomeni, da so okolju prijaznejše.

Ali so lahko vsi avtomobili opremljeni s praznovoznimi (Run flat) pnevmatikami?

Proizvajalci pnevmatik močno priporočajo namestitev praznovoznih pnevmatik na vsa vozila, ki so originalno opremljena s praznovoznimi (Run flat) pnevmatikami (tako serijsko kot opcijsko). Vozila, ki so originalno opremljena s praznovoznimi pnevmatikami (serijsko ali opcijsko), morajo obvezno imeti vgrajen sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS). Takoj ko pride do padca tlaka v katerikoli pnevmatiki, vas bo sistem o tem nemudoma obvestil. To pomeni, da morate voziti počasneje, ne več kot 80 km/h. Vaš First Stop strokovnjak vam bo postregel z vsemi potrebnimi informacijami.

Ali moramo praznovozne (Run flat) pnevmatike preverjati?

Tako je, redno jih je potrebno preverjati zaradi morebitnega predrtja, obrabe ali poškodbe, tako kot pri klasičnih pnevmatikah. Prav tako enkrat mesečno preverite tlak, saj sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah pogosto ne reagira na počasen padec tlaka, ki je naravni pojav v obdobju več tednov. Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) je sistem za opozarjanje, vendar pa ne zagotavlja ustreznosti tlaka v pnevmatikah.

Tehnologija Run Flat