Tlak v pnevmatikah: za dolgo življenjsko dobo vaših pnevmatik

Ustrezen tlak v pnevmatikah zagotavlja enakomerno obrabo vaših pnevmatik in udobnejšo, bolj čisto ter varnejšo vožnjo.

Zaradi neprimernega tlaka v pnevmatikah v Evropi letno izgubimo ekvivalent 55,6 milijona pnevmatik.

Tlak v pnevmatikah

Zakaj je tlak v mojih pnevmatikah tako pomemben?

Ustrezen tlak v pnevmatikah ima mnogo prednosti.

  • Varnost: ustrezni tlak omogoča boljši nadzor nad vozilom, zagotavlja optimalen oprijem na vozišču, stabilno zaviranje in krajšo zavorno pot. Pri prenizkem tlaku se pnevmatika segreva, kar se kaže v slabitvi materialov in posledično povečuje nevarnost, da pnevmatiko raznese.
  • Ekonomičnost: zmanjšuje obrabo pnevmatik in porabo goriva. Vzdrževanje pravilnega tlaka v pnevmatikah je najučinkovitejša pot do prihranka goriva.
  • Okolje: prenizek tlak v pnevmatikah vodi k večji porabi goriva in višjim emisijam CO2.
  • Udobje: vožnja in obračanje krmila sta lahkotnejša.

Kako pogosto naj preverjam tlak v pnevmatikah?

Idealno je, če preverjate tlak vsake tri do štiri tedne pri hladnih pnevmatikah. Pnevmatike morajo biti hladne, saj se pri razgretih pnevmatikah dvigne tudi tlak v njih samih in posledično rezultat meritve ni pravilen. Pomembno je tudi, da preverite tlak pred vsako daljšo potjo. Še posebej je to pomembno pri avtodomih in počitniških vozilih, saj jim zaradi prezimovanja tlak v pnevmatikah pogosto pade.

Kaj se zgodi, če je tlak v mojih pnevmatikah previsok?

Vaše pnevmatike bodo težje absorbirale udarce cestišča, zaradi česar bo vožnja precej trša, prav tako pa bo zaradi manjšega kontakta s cestiščem nadzor nad vozilom slabši. Prenapolnjene pnevmatike se bodo veliko prej poškodovale na poškodovanem cestišču ali vožnji čez robnik. Prav tako se bo tudi veliko prej obrabila sredina koloteka pnevmatike.

Kaj se zgodi, če je tlak v mojih pnevmatikah prenizek?

Notranja temperatura pnevmatike se poviša, kar povzroči oslabitev sten pnevmatike in poškodbe le-te. Stranski del profila se bo obrabil hitreje, vožnja in upravljanje vozila pa bosta postala precej težja in napornejša.

Kako vem, kakšen je pravilen tlak v pnevmatikah?

Višino tlaka ne določa pnevmatika, temveč vaš avtomobil. V večini primerov se podatki nahajajo na notranji strani pokrova rezervoarja ali na notranji strani vrat avtomobila, vedno pa se nahajajo v avtomobilu. Če imate kakršnakoli vprašanja, se lahko kadarkoli obrnete na vašega First Stop strokovnjaka.

Upoštevajte, da večja teža zahteva višji tlak v pnevmatikah. Tako kot ostale se tudi ta informacija nahaja v navodilih za uporabo vašega avtomobila. Za nasvet vprašajte vašega First Stop strokovnjaka.

Kaj je “nitrogening”?

Polnitev pnevmatik z dušikom je drugačna kot polnitev z zrakom, saj so molekule dušika precej večje in posledično težje “uidejo” iz pnevmatike. Dušik nudi mnoge prednosti:

  • varnost: tlak v pnevmatiki se ne spreminja, prav tako se zmanjša nevarnost, da jo raznese;
  • strošek: konstanten tlak v pnevmatikah pri polnitvi z dušikom pomeni daljšo življenjsko dobo pnevmatike. Prav tako bo zaradi manjšega kotalnega upora poraba goriva nižja.