Vzdrževanje vaših pnevmatik: omogočite jim dolgo življenjsko dobo

Vaše pnevmatike so bistvene za zagotavljanje vaše varnosti na cesti.

Vse pnevmatike se starajo in obrabljajo, vendar pa jim s pravilno uporabo lahko zagotovite dolgo življenjsko dobo. Z ustreznim vzdrževanjem in prilagojenim načinom vožnje jih boste uporabljali zelo dolgo.

Preverjanje tlaka v pnevmatikah

Kako mi lahko First Stop pomaga pri vzdrževanju mojih pnevmatik?

Profil pnevmatike: menjava pnevmatik

Pnevmatika ima indikator v vzorcu profila, ki vam prikaže, kdaj je pnevmatika obrabljena do zakonske omejitve (1.6 mm). Redno preverjajte globino profila z ustreznim merilnikom globine ali opazujte indikator na vzorcu profila pnevmatike (več na menjava pnevmatik).

Pnevmatike naj vam vedno namesti strokovnjak. Posledice nepravilne montaže se lahko kažejo v odpovedi pnevmatike, slabih voznih lastnostih in upravljanju ter hitrejši obrabi profila.

Izbira ustrezne pnevmatike

First Stop strokovnjak vam lahko z nasveti pomaga izbrati najustreznejšo pnevmatiko za vaš avtomobil, skladno z vašimi potrebami. Poskrbite, da nikoli sočasno ne nameščate različnih pnevmatik.

Rotacija pnevmatik

Da zagotovite enakomerno obrabo vseh pnevmatik, priporočamo rotacijo pnevmatik na vsakih 10.000 do 15.000 kilometrov, tudi če znaki obrabe niso vidni. Rotacija pnevmatik mora biti izvedena križno in se lahko izvaja na vseh vozilih s prednjim ali zadnjim pogonom.

Za vozila s pogonom na vsa štiri kolesa je najprimernejša rotacija vseh štirih pnevmatik.

Če imate pnevmatike, ki nimajo usmerjenega profila, naj se rotacija vedno izvaja med prednjimi in zadnjimi.

Uravnoteženje platišč in pnevmatik

Prekomerne vibracije povzročajo neenakomerno obrabo pnevmatike. First Stop lahko to prepreči z uravnoteženjem koles. Uravnoteženje je potrebno izvesti vsakič, ko nameščate nove pnevmatike oz. ko se pnevmatika ponovno namešča na platišče.

Popravila pnevmatik

V nekaterih primerih nakup nove pnevmatike ni potreben, saj se lahko težava odpravi s popravilom. Upoštevajte, da je lahko poškodba pnevmatike na zunaj videti zelo majhna, vendar pa so lahko notranje poškodbe pnevmatike zelo močne.

Vaš First Stop strokovnjak je strokovno usposobljen, da vam zagotovi najboljšo in najvarnejšo rešitev.

Kaj lahko storim sam?

Ne uporabljajte starih pnevmatik.

Stare pnevmatike lahko imajo raztrganine ali razpoke v profilu ali na bočni strani zaradi izpostavljenosti ozonu (sončna svetloba ali drugi viri). Namestitve pnevmatik, ki so starejše od 6 let, ne priporočamo, če pa želite namestiti pnevmatike, starejše od 4 let, se o tem posvetujte s strokovnjakom. Da bi ugotovili starost pnevmatike, preverite oznako DOT na bočnem delu pnevmatike. Prvi trije znaki (izdelava pred letom 2000) oziroma štirje znaki (izdelava po letu 2000) prikazujejo teden in leto, v katerem je bila pnevmatika izdelana. Številka 375 na primer pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 37. tednu leta 1995, medtem ko oznaka 1204 pomeni, da je bila izdelana v 12. tednu leta 2004.

Mesečno preverjajte tlak v pnevmatikah.

Ustrezen tlak v pnevmatikah bo preprečil prekomerno ali nepravilno obrabo pnevmatike in zagotovil prihranek goriva. Preverite tlak vsake 3-4 tedne pri hladnih pnevmatikah in preverite ustreznost s priporočilom tlaka za vaš avtomobil. Upoštevajte, da je pri prevozu težjih bremen potrebno prilagoditi (povečati) tlak v pnevmatikah (več o tem najdete na povezavi tlak v pnevmatikah).

Preverjajte pnevmatike.

Redno preverjajte vaše pnevmatike, četudi to opravilo ni enostavno. Če opazite vreznine, razpoke ali izbokline, je najbolje obiskati First Stop strokovnjaka, ki vam bo pomagal z nasvetom.

Prilagodite način vožnje.

Kadar zavirate in pospešujete agresivno, se bodo vaše pnevmatike izrabile precej hitreje kot pri bolj umirjenem načinu vožnje. Bodite previdni pri parkiranju, saj bo to zmanjšalo poškodbe bočnih delov vaših pnevmatik. Z umirjenim načinom vožnje in parkiranja bodo vaše pnevmatike trajale dlje.