Zakaj je menjava olja pomembna

menjava_olja

Zakaj je menjava olja pomembna

Motorno olje je izredno pomembna tekočina v avtomobilskem motorju, ki poskrbi za občutno manjše trenje med vsemi premičnimi deli pogonskega sklopa, posledično tako podaljšuje življenjsko dobo vgrajenega motorja.

Čeprav se servisni intervali, ki predpisujejo menjavo motornega olja, v zadnjih petdesetih letih zelo podaljšujejo, obstaja za redno in včasih tudi predčasno menjavo motornega olja v vašem avtomobilu več dobrih razlogov. Najpogostejši razlogi za to so vedno večje število prisilno polnjenih (turbo) pogonskih motorjev in slabši oz. oteženi delovni pogoji, ki jih ob vsakdanjem delovanju še vedno doživijo vgrajeni pogonski motorji.

Oteženo delovanja pogonskega sklopa se lahko pojavi predvsem ob delovanju v zimskih mesecih, saj so takrat temperature zraka precej nižje, posledično potrebuje motor več časa (približno 20 minut delovanja), da ustvari idealno delovno temperaturo, ki je predpogoj za optimalno delovanje in mazanje vgrajenega pogonskega motorja. Podobno se dogaja pri mestnih vožnjah na krajše relacije (do 10 kilometrov), kjer se avtomobil velikokrat ustavi in spelje. Zato vsem lastnikom, ki vsakodnevno vozijo svoje avtomobile na krajših relacijah, priporočamo, naj ne čakajo na tovarniško predpisane servisne intervale glede menjave motornega olja in filtrov, temveč poskrbijo za predčasno menjavo. Znano je namreč, da je motorno olje avtomobila, ki je prevozil 10.000 kilometrov v mestnem okolju, enako iztrošeno kot pri avtomobilu, ki je prevozil 15.000 kilometrov po avtocestah.
Preventivna menjava motornega olja lahko prepreči večje poškodbe motornega sklopa, kar lahko povzroči visoke stroške. Zato res ni pametnega razloga, da vašemu avtomobilu ne bi privoščili novega motornega olja in filtrov.

Menjava olja - intervali

V petdesetih letih prejšnjega stoletja so morali lastniki opraviti menjavo motornega olja na vsakih 2.500 prevoženih kilometrov. Proti koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja so se servisni intervali premaknili na približno 5.000 prevoženih kilometrov. V današnjem času so te številke poskočile na 30.000 kilometrov ali celo 50.000 kilometrov.

Oznake: , ,